Trouwen Nepal

Trouwen Nepal

Exciting Nepal Holidays (P.)Ltd
info@excitingnepalholidays.com
Hari Timilsina en Sita Pokhrel
www.ecohike.travel.np

Nepal

Hoe gaat trouwen eigenlijk bij de lokale Nepalezen? Het is alweer een tijdje geleden, dat ik in Nepal ben geweest. Erg amusant, leerzaam en indrukwekkend was mijn bezoek nabij het Chitwan Nationaal park. 

Chitwan, de Himalaya, Budha Airlines, het land en de bevolking, zijn slechts een paar redenen om naar Nepal af te reizen. Overnachten en supporten van de lokale bevolking is eigenlijk een must. 

Dit zijn Sita Pokharel en Hari en ze hebben ieder apart van elkaar een reisorganisatie in Nepal, die bijna geheel of gedeeltelijk gebaseerd is op Eco-tourism. 

Hieronder Hari's uitleg over huwelijken in Nepal. 

Er zijn vier manieren van trouwen in Nepal: 

1. Het geheel gearrangeerde systeem. 

Als we onze oude Nepalese geschiedenis bestuderen, werden toen al geheel gearrangeerde huwelijken door de ouders geregeld, in het speciaal door de vader, zoals dat nu ook is. Deze huwelijken zijn in de meerderheid met meer dan 50 %

2. Gedeeltelijk gearrangeerd: dit is liefde en gearrangeerd.

Gedeeltelijk gearrangeerd: dit is liefde en gearrangeerd. Dit gebeurt het meest in de (grote) steden waar mensen elkaar ontmoeten bij allerlei gelegenheden. Ze leren elkaar kennen en van elkaar te houden. Ze praten via hun bloedverwanten/families met de wederzijdse ouders hierover. Vrienden en mannen gaan naar de ouders van het meisje om toestemming te vragen voor een huwelijk en indien dit wordt geaccepteerd, wordt het huwelijk gesloten conform het gearrangeerde huwelijksysteem. Ongeveer 10 procent trouwen op deze manier. Hiervan maken meestal goed opgeleide personen en werkende mensen gebruik maken. 

3. Het huwelijkssysteem van echte verliefden. 

Het huwelijkssysteem van echte verliefden. Dit gebeurd in steden, in dorpen, maar in ieder geval daar wisten/weten de ouders ervan dat het stel zelf zou beslissen. In bewoonde gebieden trouwen 20-jarige vrouwen en 25 jarige mannen. In dorpsgebieden zijn dat 17-jarige meisjes en 20-jarige jongens. Dit komt door het gebrek aan opleiding. Het percentage is ongeveer 10%.

4. Trouwen via de rechter/stadhuis.

Slechts goed opgeleide koppels, nadat ze van elkaar zijn gaan houden, trouwen op deze manier en zijn de meerderheid en sommigen worden ook gearrangeerd. Mensen die een volledig gearrangeerd huwelijk hebben gesloten, voelen zich comfortabeler omdat in het begin het stel elkaar niet kent, maar nadat ze getrouwd zijn beginnen ze elkaar lief te hebben. Deze huwelijken blijven lang bestaan, omdat iedereen in relatie tot elkaar staat. Vrienden zijn verantwoordelijk, bieden hun hulp in goede - en in slechte tijden en lossen problemen eenvoudig op.

Hari: "Op 4 mei ging 1 van mijn familieleden een gearrangeerd huwelijk aan. Het werd op 15 april geregeld. De man is 27 jaar oud, hij werkt in Bahrein en vroeg gedurende 3 jaar om een huwelijk. In januari begonnen we met onze zoektocht om een meisje te vinden en we vonden haar, via een familielid, in ons district, circa 12 kilometer ten oosten van ons huis. 

We gingen naar het huis van dat meisje, spraken met haar over het huwelijk en de kandidaat. Daarna gingen we naar de man, spraken over onze pogingen en de resultaten ondervonden en vertelden hem dat het meisje een geschikte kandidate voor hem zou zijn. Ik wist dat ze de jongere zuster van mijn schoolklas kameraden was in 1987. 

Op 1 april besloten we om de verloving op 14 april te houden. We gingen naar het huis van het meisje waar circa 25 personen waren uitgenodigd om de verloving bij te wonen. Men gaf elkaar gouden ringen. Bloemen slingers en maaltijden werden aangeboden en de datum voor het huwelijk werd vastgesteld op 5 mei. 

Op 4 mei was de ceremonie als volgt: Aan beide zijden voor de ingang van het huis werd een stellage gebouwd met onder meer daarbij verschillende ingrediënten, zoals bananen, meel, drank, etc. en er was ook speciaal brood, diverse soorten van bewerkt rijst zoals Kasar ( rijstmeelballen). 

Op 5 mei ging de man die ging trouwen, samen met 175 familieleden naar het huis van het meisje die met hem in het huwelijk gaat treden. De hele dag duurde de ceremoniën van het trouwen, dansen, maaltijden, drinken, de rituelen tussen het huwelijkspaar, het gaan naar het huis van de bruid, het verwelkomen door de wederzijdse ouders, het kennismaken met elkaar, etc. 

Na een ½ uur gingen we naar het huis van de bruidegom en verwelkomden de bruid en socialiseerden ons met de familie. Op 6 mei hadden we een feest. Er waren 500 mensen uitgenodigd om op dit feest te komen. 

Nadat het feest was afgelopen, ging het nieuwe bruidspaar naar het huis van het meisje haar ouders. Er worden grote - en vele cadeaus aan het bruidspaar gegeven. 

Het feest duurt eindeloos (zeer vermoeiend) en is een geweldige ervaring, die, als men de kans krijgt, ook eens moet meemaken. Al zou het alleen langs de zijlijn zijn. Het is een bonte kleurenpracht, een geweldige herrie, en verder vertel ik je nog niet wat je te verwachten staat...

 Fred Vorstenbosch

Activiteit Geplaatst door: Fred

Ook Groener op reis? Vergelijk de mogelijkheden, bereken en compenseer de CO2-uitstoot van jouw reis gemakkelijk via GreenSeat.com

Reactie toevoegen