Sterrenonderkomen

Sterrenonderkomen

The Regent Esplanade Zagreb
Mihanoviceva 1
www.regent-esplanade-zagreb.h-rez.com

Kroatië

Ontbijten in een haast koninklijke omgeving onder toeziend oog van topchefs. Kamers met groen marmer, designer toiletartikelen en luxe dekkingsgebied. Tja, een verblijf in een van de meest luxe hotels van de Balkan lijkt niet op te kunnen. Maar hoe zit dat eigenlijk met de duurzaamheid ervan?

Het uit 1925 stammende en in Belle Epoque stijl ontworpen Esplanade is geen doorsnee onderkomen. Gesitueerd in het hart van de Kroatische hoofdstad is het hotel destijds tegenover het centraal station gebouwd om de gasten van de legendarische Oriënt Express onderkomen te verschaffen. Tal van grootheden hebben er overnacht, van Orson Welles en Alfred Hitchcock tot Richard Nixon en Louis Armstrong. Tijdens het Tito regime kwamen hier met enige regelmaat de Joegoslavische partijbonzen bijeen. Het Esplanade maakt tegenwoordig onderdeel uit van de de Regent Hotels & Resorts. Die groep kreeg in 2011 van het bekende reismagazine Condé Nast de Traveler's Readers Choice Awards voor de beste luxe hotels van de wereld.

Een verblijf in een vijfsterrenhotel is vanuit duurzaamheidsoogpunt omstreden. De grootte van de ruimtes die allemaal op temperatuur gehouden moeten worden, de bouwmaterialen die van heinde en verre komen, de super zachte badlakens die voor handdoeken moeten doorgaan, het uitgebreide buffet waarop naast Noorse Zalm met Champagne ook uit Costa Rica geïmporteerde ananas staat. Van duurzaamheid lijkt geen sprake. Maar als je dan toch een keertje op stand wilt vertoeven, dan is het fijn om enkele excuses in huis te hebben.

Wanneer je vanuit Nederland met de trein in Zagreb bent aangekomen, boek dan een kamer aan de oostkant van het hotel. Die kant geeft het beste uitzicht. Natuurlijk kijk je door dubbele beglazing. Die dikke ramen zorgen energiebehoud. Vanzelfsprekend hangen er van die kaartjes in de badkamer waarop staat dat als je met het milieu begaan bent, je je handdoek meerdere keren kunt gebruiken om zo een wasbeurt uit te sparen. En er worden waar kan energiezuinige ledlampen gebruikt. Ook wordt er d.m.v. allerlei slimme maatregelen aan waterbesparing gedaan. Bovendien hebben ze een scala aan ‘recyclemaatregelen’, van glas en papier tot plastic en organisch.

Als je al die luxe niet wil maar wel benieuwd bent hoe het er uit ziet, dan kun je natuurlijk ook altijd alleen een kijkje nemen. Op vrijdag kun je op het populaire buitenterras een dansje wagen, een lokale cocktail of wijntje wegtikken en gewoon naar de nationale kaasplank vragen; ham en kaas uit het nabij gelegen Dalmatie! 

 

 

 

 


Accommodatie

Ook Groener op reis? Vergelijk de mogelijkheden, bereken en compenseer de CO2-uitstoot van jouw reis gemakkelijk via GreenSeat.com

Reactie toevoegen