Randje jungle

Randje jungle

Gerente El Cantil Ecolodge
elcantil@elcantil.com
(574) 2520707 - 3520729
www.elcantil.com

Colombia

Deze plek ‘off the beaten track’ heet Choco, de prachtige Colombiaanse provincie aan de Pacifische westkust.

Lange tijd werd het afgeraden naar Colombia af te reizen. Tegenwoordig is het land de topbestemming van Latijns-Amerika. En niet zonder reden. Het land heeft van alles te bieden; van bergen, koloniale steden en oude culturen tot verlaten stranden en een uitbundige flora en fauna. Vanuit Medellin, de stad waar het eeuwig lente is, vertrekt bijna dagelijks een vliegtuig westwaarts. Een dik uur vliegen over dicht oerwoud waar donkerbruine rivieren doorheen meanderen, brengt je op het vliegveldje van het dorpje Nuqui. Eigenaar Guillermo van de ecolodge wacht je op en vaart je de tien kilometer naar de verderop gelegen lodge.


Wonderlijk wild

De jungle komt hier tot aan het palmenstrand. Af en toe vaar je langs zwarte vissersgemeenschappen. Dolfijnen zwemmen met de boot op. Een enkele surfer pakt een prachtige golf. Het is hier wild, ongerept en oh zo mooi. De ecolodge ligt in een baaitje tegen de rotsen waarachter de begroeiing begint. De vrijstaande bungalows met veranda zijn zo opgesteld dat je vanuit elke plek de oceaan met palmbomen ziet. Guillermo: “Tot halverwege de jaren negentig werkte ik voor een groot bedrijf. Ik verdiende veel, maar was niet gelukkig. Toen besloten mijn vader en ik een lodge te beginnen, hier, in the middle of nowhere. Inmiddels run ik de lodge met mijn vrouw en hebben we een duurzaam toerisme-certificaat en het Zwitserse Colombia Green seal van Cotecna.

“Omdat we zo afgelegen zitten en toch service willen bieden, moeten we creatief zijn. Qua eten zitten we hier goed; we kopen voornamelijk lokale producten, fruit, groente, verse vis en kreeft. We produceren hydro-elektriciteit via een microturbine in het riviertje naast ons. Ook al ons afval recyclen we door zo veel mogelijk te hergebruiken. Daarnaast geven we voorlichting in de vissersgemeenschappen. We hebben zelfs een campagne die heet: ‘Keep the jungle clean and tourist help us to preserve a lot.’


Handig om te weten
:

Walvisseizoen: juli-oktober
Schilpaddenseizoen: oktober-november
Visseizoen: januari-juni, halverwege april to half juni komt e sardinerun voorbij met in haar kielzog haaien en dolfijnen.
Amfibieën: hele jaar door. Colombia heeft het meest aantal amfibieën ter wereld!

 Tekst en foto's: Tom van der Leij

Activiteit

Ook Groener op reis? Vergelijk de mogelijkheden, bereken en compenseer de CO2-uitstoot van jouw reis gemakkelijk via GreenSeat.com

Reactie toevoegen