Bezige bijen

Bezige bijen

Museum of Apiculture Radovljica
Linhartov trg 1, 4240 Radovljica
www.muzeji-radovljica.si

Slovenië

Dat het al jaren niet goed gaat met de Nederlandse bij is niets nieuws. Maar in een klein landje ingeklemd tussen de Balkan, de Alpen en de Adriatische Zee is er niks mis met het ijverige insectje. Hier gaan bovendien bijenhouden en biologische honing maken bijna vanzelf. Er staat zelfs een heus bijenmuseum!

In het voormalige Joegoslavische deelstaatje Slovenië bulkt het van de duurzame etenswaar. Je hoeft maar een marktje over te lopen en de onbespoten bessen en champignons schreeuwen je tegemoet. Vaak geteeld door keuterboertjes of in de achtertuin van huisvrouwen die een centje willen bijverdienen. Steevast staat er ook een kraam met biologische honing. Smaken lopen uiteen van de ietwat bittere bosbloesemsmaak tot een zoete jasmijn.

Halverwege de Sloveense hoofdstad Ljubljana en het toeristische Bled meer ligt het niet te missen Radovljica, ook wel Radol’ca genaamd. Het is de bakermat van de moderne apicultuur. De in Radol’ca geboren imker Anton Jansa was namelijk de eerste die rond 1770 de bijenteeltcultuur beschreef. De productieve en zachtaardige Sloveense bij, de Krainer (Apis Mellifera Carnica) is sinds die tijd over de hele wereld geëxporteerd. Thans staat er een heus museum als ode aan de bijenprofessor en de vlijtige bestuiver. Zo kun je er vanachter een glasplaat vandaan een kijkje nemen in een bijenkorf en de koningin proberen te onderscheiden.

Ook is er een unieke verzameling ‘kranjic’, typisch beschilderde voorwanden van bijenkasten en wordt er uitleg gegeven over de ‘bijendans’. Een communicatietechniek van bijen die terug bij de korf komen en d.m.v. bepaalde bewegingen aan andere bijen communiceren waar ze goede nectar kunnen vinden. Dat resulteert na duizenden bijenvluchten in het potje honing wat je koopt, een miljoen vluchten voor een kilo! Al duizenden jaren weet de mens dat honing niet alleen lekker, maar ook gezond voor je is.

Biologisch bijenhouder Mladen vertelt bij zijn kraam op de markt in Ljubljana over de helende werking van bijenproducten: “Bijen leven met z’n tienduizenden op een kluitje in een korf. Zo dicht op elkaar zou normaal gesproken voor ziektes zorgen. Daar heeft de bij een natuurlijk antibioticum tegen ontwikkeld dat hem gezond houdt. Die stoffen zijn ook heel heilzaam voor de mens. Het zit in honing en in propolis, een soort gel van de bij dat ze o.a. verkrijgen van boomhars. In Slovenië beschouwen wij de bij als bijzonder nuttig diertje. Daarom staat hier een heus bijenmuseum, dat zijn we wel schuldig aan het levendige diertje.” 

Activiteit

Ook Groener op reis? Vergelijk de mogelijkheden, bereken en compenseer de CO2-uitstoot van jouw reis gemakkelijk via GreenSeat.com

Reactie toevoegen