Diamant Ameland

Diamant Ameland

Nederland

Diamant Ameland

Bij strandpaviljoen Sunset warmen mensen zich aan vuurkorven kijkend naar op kinderen die op het strand schelpjes zoeken. Ameland, de ‘diamant van de Waddenzee’ is vanuit elk licht bezien aantrekkelijk.

Liggend in een‘strandzeilbootje’ hebben we een prachtig uitzicht op de zachte ronde wolken die aan de blauwe hemel voorbij trekken. Steeds weer valt er een ander licht op ze en onthult zich een nieuw schilderij aan de horizon. Maar als de wind aantrekt, moeten we onze blik en aandacht voor ons houden, want het karretje glijdt vliegensvlug richting water. Bijsturen, bijsturen, bijsturen, op twee wielen scheuren we rondom de pion op naar het volgende rondje. Als we een uurtje later tot stilstand komen, zijn we rozig van alle inspanning.

Buitenleven

Op het strand is het rustig, het is nog lang geen lente en de wind is herfstig. Maar de felle zon maakt de temperatuur zeer aangenaam. Ideaal voor een verblijf op dit kleine eiland in de Waddenzee, want Ameland betekent buitenleven. Het strand, het bos, de duinen en de zee verleiden zelfs de grootste huismus tot een rondje fietsen, wandelen of varen. Bijvoorbeeld naar een van de vier dorpen gelegen aan de zuidzijde van het eiland; Buren, Nes, Hollum en Ballum, die allemaal hun eigen karakter hebben.

Buren

Buren is het jongste en meest oostelijke dorp van het eiland. In de negentiende eeuw waren de boeren hier fervente strandjutters die met de gevonden goederen hun schamele inkomen probeerde aan te vullen.

Nes en Ballum

Even verderop ligt Nes, het grootste dorp met 1200 inwoners. Hoewel de officiële hoofdplaats Ballum is, wordt Nes er vaak voor aangezien. Het levendige dorpje heeft een keur aan leuke winkels en goede restaurants en cafés. Ballum, met 350 inwoners het kleinste dorp, was ooit de woonplaats van de Cammingha’s, die meer dan tweehonderd jaar aan de macht waren. 

Hollum

Met Lineke Blokker van de VVV lopen we door de straten van het vierde dorp: Hollum. Een prachtig plaatsje met vele monumentale commandeurswoningen, die verwijzen naar de ongekende welvaart van de 17e en 18e eeuw. “Het zijn de huizen van de zeevaarders. De getande randen in de gevels geven aan wat de rang was van de schipper die in het huis woonde. Hoe meer randen, hoe hoger de rang.”

Walvisvaarders

Rond 1719 gingen de eerste Amelanders als walvisvaarders de zee op. Gewapend met harpoenen en lansen begonnen ze aan hun jacht op baleinen, beenderen en het kostbare walvistraan. “Dat was bepaald niet ongevaarlijk”, vertelt Lineke als we door het Sorgdragermuseum lopen om de geschiedenis van de walvisvaarders te leren kennen. “De enorme dieren vangen, was niet gemakkelijk, bovendien waren de omstandigheden vaak erg zwaar.”

Maar Hollum is niet alleen rijk aan geschiedenis, het dorp is ook rijk aan gezellige cafés en restaurantjes. En mocht je onderweg na een Nobeltje (het plaatselijk gebrouwen likeurtje) teveel ineens verdwalen, dan is daar altijd nog de vuurtoren die je de weg wijst. 

Lees het uitgebreide verhaal op www.reiskrant.nl