Cruisen naar Nicaragua over de Rio San Juan

Cruisen naar Nicaragua over de Rio San Juan

Nicaragua

Toen de lange vriendelijke Nederlander Polle van Poppel er in 1998 stage liep wist hij niet dat hij verliefd op Midden Amerika zou worden. Tegenwoordig woont de geboren Brabander in La Fortuna, een lieflijk dorpje in het noorden van Costa Rica. Met zijn reisorganisatie Aguatrails verzorgt hij diverse trips, onder andere naar Nicaragua.

Tekst en beeld: Tom van der Leij

Nicaragua is toeristisch gezien volop in ontwikkeling en wordt steeds vaker gecombineerd met een reis naar Costa Rica. En waar de meeste reiziger de drukke grens aan de westkant oversteekt, is het veel rustiger aan de grens oversteek in het oosten.  Van Poppel organiseert compleet verzorgde een- of meerdaagse trips van Costa Rica naar Nicaragua. Zo kun je een excursie doen naar het prachtige natuurreservaat Inio de Maiz aan de San Juan, de grensrivier.

Met privevervoer rij je naar het grensstadje Los Chiles, je wordt in mum van tijd door de douane geloodst en vaart met een priveboot over de Rio Frio naar de grens met Nicaragua, in San Carlos. Na het vlot verkrijgen van je stempel, vaar je de rivier af tot het historische plaatsje El Castille, vernoemd naar het fort dat nog altijd fier op de heuvel prijkt. Eind zeventiende eeuw gebouwd door de Spanjaarden om hun handelswaar vanuit Granada naar de Cariben tegen piraten te beschermen.

Thans ligt hier, middenin het tropische regenwoud een tweeduizend zielen tellend dorpje. Alles gaat er gemoedelijk. Dit is de plek jungletrips te maken. Voor de trips, die georganiseerd worden door Nena lodge, krijg je Engelssprekende gidsen mee. Onderweg kom je kaaimannen, slangenhalsvogels, schildpadden, apen en visarenden tegen. En als je geluk hebt spot je de Jezus Christus hagedis, zogenaamd omdat hij over het water lopen kan!

Je loopt onder tientallen metershoge woudreuzen door met minuscule gifkikkertjes op hun wortels. Op bepaalde dagen kun je met Aguatrails het Meer van Nicaragua over, met overnachtingen op de archipel Solentiname en op het vulkaaneiland Ometepe om te eindigen in de mooiste historische stad van het land, Granada. Vanzelfsprekend steunt en bevordert Aguatrails duurzaam toerisme.

Zie: www.aguatrails.com

Geplaatst door: tom