Ayahuasca, hallucinerende drug en wondermedicijn

Ayahuasca, hallucinerende drug en wondermedicijn

Peru

De een noemt het een hallucinerende drug, de ander een wondermedicijn. Feit is dat er elk weekend wel ergens in een afgehuurde gymzaal of kerk (bijv. de Santo Daime) tig mensen tegelijk een sessie ondergaan. Toegegeven, het is een stuk duurzamer om de trein te pakken en een vrijdagavond in te plannen bij een van de ayahuasca-avonden die in ons land gehouden worden. Maar voor de real deal moet je echt in een omgeving zijn waar het vandaan komt en waarbij alles klopt. Dus mocht je een keertje in het noordoosten van Peru zijn, bezoek dan de internationale hoofdstad van Ayahuasca, Iquitos en onderga de sessie! 

Door: Tom van der Leij

Eeuwenlang gebruiken de inheemse volkeren van de Amazone de plant om van allerlei kwalen te genezen en om visioenen te krijgen. Het goedje bestaat uit een vijftal ingrediënten van verschillende jungleplanten (voornaamste bestanddelen zijn psychoaktief, bereid met de stam van de Banisteriopsis caapi en gemixt met de bladeren van dimethyltryptamine (DMT) en wordt gedurende tien uur gekookt tot een donkerbruine dikke sap. Alleen shamanen mogen en kunnen het maken, veelal door jarenlange studie en van generatie op generatie doorgegeven kennis.

Sinds een paar jaar is Iquitos de plek om Ayahuasca te drinken en vliegen er wekelijks honderden mensen van over de hele wereld heen om zich hopen te laten genezen van allergieën tot ziektes als kanker en vooral van uiteenlopende verslavingen. De Ayahuaca resorts worden in rap tempo uit de grond gestampt. Ayahuasca is big business. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Half Tunesisch, half Mexicaans en opgegroeid in Californie, beroepsduiker Omar Gomez is de geestelijk vader van Chakra Alegria De Amor Healing Center and Permaculture Institute. De plek die hij heeft gebouwd ligt halverwege Iquitos en Nauta. Vanaf de weg loop je een uur door het oerwoud. Al de hutten zijn van omgevallen bomen gemaakt om zo de jungle te sparen. Zijn groente verbouwd hij zelf. En Omar geeft boeren uit de omgeving les in het bewerken van hun land volgens de permacultuur. Een riviertje zorgt voor drinkwater en zonnecollectoren voor stroom. “We proberen zo veel mogelijk in harmonie met de natuur te leven, dat strookt ook met het nemen van Ayahuasca. Als je het drinkt betreed je een ander bewustzijnsniveau. Je kunt andere delen van je hersenen aanspreken. De werking verschilt per persoon, het hangt er vooral vooraf of je je openstelt.¨

De dagen voorafgaand aan het drinken dien je zo licht mogelijk te eten, geen zout, specerijen, vlees en alcohol te nuttigen. De dag zelf eet je niets. Tijdens de sessie, die altijd na zonsondergang plaatsvindt en doorgaans drie tot vier uur duurt zingt de shamaan liederen, Icaros genaamd. Je zit samen met een aantal anderen en de sjamaan in de moloko, de gemeenschappelijke hut omringd door het oerwoud. Het bruine dikke sap wordt in een kommetje geschonken en smaakt afschuwelijk.

Gedurende de sessie dienen je ogen gesloten te zijn om een beter resultaat te bewerkstelligen. Na een half uur tot een uur na het drinken gaat het goedje werken. Velen geven over. De junglegeluiden van kikkers, krekels en nachtvogels nemen je mee onder aanvoering van de Icaros. De liederen tillen je naar een hoger spiritueel niveau. Inzichten en visioenen, alles wordt heel helder in je hoofd. Een immense boost aan energie stroomt door je aderen. Je treedt een andere spirituele dimensie binnen. Na een paar uur ebt de werking weg. Het gevoel van wedergeboorte blijft.

Bij Chakra Alegria kun je meerdaagse sessies doen, een tiendaagse is de meest gevraagde. Je krijgt een hut toegewezen die alleen in verbinding staat met de Moloko. Alleen met de sjamaan sta je gedurende de sessie in contact en krijg je drinken en een strikt dieet. Om de dag drink je Ayahuasca en na tien dagen ben je een ander mens. Althans; als je je openstelt.

Geplaatst door: tom

Reactie toevoegen