Franse westkust

Franse westkust

Artikel

Je hoeft niet ver te reizen om op bijzondere plekken te komen. Toeren langs de westkust van Frankrijk bijvoorbeeld is heel goed te doen vanuit Nederland. Begin bij Saint-Malo, een authentiek piratenstadje. Daar vandaan kun je naar Mont Saint Michel, een schiereilandje met een prachtig klooster.

En dan niet met de bus, maar het wad oversteken bij laag water. Als je verder afzakt, kom je langs leuke kustplaatsjes als Le Pouliguen en Pornic en kun je de eilanden Noirmoutier en Ile, Ile d’Yeu, Ile d’Oleron en Ile de Re bezoeken. Super om te wandelen, fietsen, zeevruchten te eten en in idyllische baaitjes te liggen.

Nog zuidelijker ligt Blaye, waar je een wijncursus kunt volgen bij Zuid-Afrikaan en Bordeaux-expert Leslie (www.bordeauxwinevilla.com). Die man kan zo enthousiast vertellen! Dune du Pyla is de hoogste duin van Europa, ook zeker de moeite waard.

In Seignosse kun je groen overnachten in Natural Surf Lodge (www.naturalsurflodge.com): relaxte sfeer, leuke mensen en een fijn plekje voor jezelf om te slapen. En surfen is sowieso iets wat je aan de Franse kust echt moet proberen. Waar ik zeker nog een kijkje ga nemen, is ecopark Izaria d’Anglet. Schijnt heel mooi te zijn.

Je kunt deze reis natuurlijk met de auto maken, maar groener is het om de TGV te nemen. Of te fietsen. Onlangs is de Velodyssey (www.velodyssey.com) aangelegd, een mooie fietsroute van Groot-Brittannië via de Atlantische kust (met de ferry) naar de grens met Spanje. Je komt door wijngaarden en dorpjes, langs baaien en rotsen en ziet zo echt de mooiste stukjes. Nog een tip als je groen wilt reizen: kijk op Groenevakantiegids.nl.

BRON: De Reiskrant