Blog

Save the rainforest

Meer dan vijftien jaar geleden bungelde ik in een hangmat onder een groen bladerdak. Boven mijn hoofd slingerden tientallen aapjes van de ene naar de andere boom. Nu verdwijnt dat regenwoud en de dieren erin in rap tempo. Dit heeft grote impact op de wereld: vernietiging van ecosystemen, watertekorten, overstromingen en klimaatverandering. Ook de sociologische gevolgen ervan worden steeds zichtbaarder. En wij kijken machteloos toe. Omdat het lijkt of we er niets aan kunnen doen.

Maar dat is niet waar. De mensen van het Sintang Orang-oetan Centre op Borneo strijden elke dag voor het behoud van het regenwoud en de orang-oetans. Ik wil hun liefde, passie en doorzettingsvermogen in beeld brengen.

Ik weet dat op dit moment de aandacht uitgaat naar andere acties, die veel belangrijker zijn. Desalniettemin wil ik heel graag naar Borneo om het verlies van het regenwoud in beeld te brengen en de impact die dat heeft op de wereld. Nu heeft LG een supercoole wedstrijd uitgeschreven, waarbij de winnaars op reis gaan en strijden om de titel smartphone photographer of the year. En dat wil ik natuurlijk worden.

Dus als je even een minuutje neemt om op me te stemmen, heel graag. Terima kasih! Ook van de apies.

 

La Chaise Verte

Back to nature in Picardie

Een prachtig door klimop overwoekerd landhuis uit het begin van de twintigste eeuw. Omgeven door een grote tuin met zwembadje, sauna en boomhut. En dat op een uur vanaf Parijs. De ideale bed & breakfast toch?

Zeker als je in de knusse kamer in het grote huis slaapt. Maar wij moeten even slikken als ons de eco-toilet in de tuin wordt aangewezen en we horen dat er in ons huisje geen stromend water is. Gaat dit wel ontspannen worden?

Eigenaren Anne en Dominique Charlent doen er in ieder geval alles aan om het ons naar de zin te maken. Ons lieflijke huisje van stro is comfortabel ingericht. En hoewel er wel elektriciteit is, moet je je tanden poetsen met water uit de flessen. “In het dagelijks leven gebruik je zonder het te merken zoveel drinkwater. Op deze manier willen wij mensen een beetje bewust maken hoeveel water ze per dag gebruiken. Niet om iets op te dringen, maar als ervaring.”

Dominique begeleidt ons naar ‘de Orangerie’, een knus ingericht schuurtje, waar een fles wijn op ons wacht. Gepassioneerd vertelt Dominique dat ze graag willen dat mensen hier helemaal tot rust komen, zonder internet en andere afleidingen. Dat ze weer even helemaal dichtbij zichzelf en de natuur zijn. En ik moet zeggen: na een paar uur kletsen en boekjes lezen met mijn lief, heb ik nog geen enkele keer op mijn telefoon gekeken. Dat komt thuis niet zo vaak voor. We genieten van de stilte, af en toe onderbroken door kwetterende vogels en vallen in een diepe slaap.

Door een klop op de deur, worden we de volgende dag gewekt. Het signaal dat ons ontbijt in de Orangerie klaarstaat: koffie, thee, croissants, stokbrood, kaasjes, eigengemaakte jam, een gekookt eitje, crêpes, appelgebak. Zelden (en ik heb in behoorlijk wat hotels geslapen) heb ik zo’n heerlijk en met liefde verzorgd ontbijt gekregen. Naast de thee ligt een briefje, door Google vertaald in het Nederlands, om ons een goede dag te wensen.

Het enige wat tegenzit is de regen, die al een uur met bakken uit de hemel stort. Dominique heeft de kaarsen beneden in de kelder waar de sauna en douche zich bevinden, al aangestoken. “Voor mensen die wat meer comfort willen, hebben we toch een warme douche beneden. Met dit weer wel zo prettig, dan kun je je lekker opwarmen.” Na een sessie in de sauna voelen we ons rozig en totaal ontspannen. Zo’n puur natuur ervaring is zo slecht nog niet.

Fotografie: Eric Verhoeven

 www.ontdek-picardie.be 

La Chaise Verte
185 route de de Gisors
60390 La Houssoye
Tél : 03 44 81 41 63
www.lachaiseverte.fr

 

Voorland van Parijs

Het groene voorland van Parijs

Op slechts een dik uur van Parijs rijden we door het glooiende, groene landschap tussen de schapen en koeien. Onderweg stoppend bij pittoreske dorpjes en historische steden.

In Beauvais is het rustig vandaag, het is zondag en veel winkels en cafés zijn gesloten. Alles speelt zich af rondom de beroemde Sint-Pieterskathedraal, met haar 48 meter de hoogste ter wereld en een van de meest gewaagde constructies van de gotische architectuur.

Zestiende eeuwse houten gesneden deuren, gebrandschilderde ramen en een astronomisch uurwerk uit 1866, in de kathedraal kijk je je ogen uit. Vooral het immense ‘horloge astronomique’ is met haar 12 meter hoog en 90.000 onderdelen een trekpleister. Vooral het moment dat het licht aangaat en de klok begint te tikken, is spectaculair. 

 

Van een heel ander kaliber kunst zijn de beestachtige werken die te bewonderen zijn in het oude Palais des Evêques-Comtes even verderop. In het museum, waarvan de entree gratis is, staat deze weken het dier centraal. Aardig om te zien, maar niet meer dan dat. Dus spoeden wij ons over de kronkelende wegen met de geur van gemaaid gras in de neus, via La Houssoye naar Chaumont en Vexin. Want daar wacht Olivier Nizon op ons.

Hij staat buiten tussen zijn vijver met regenwater en de net ontkiemde hopplanten. Olivier is de enige biologische bierbrouwer in Frankrijk. “Ik werkte jarenlang als ingenieur en bedacht de software voorde motors die in veel auto’s zitten. Maar daar had ik genoeg van.” Hij begon een website met biologische producten en brouwde af en toe zelf wat bier. “Ik had zo’n starterskit besteld op internet, maar al snel had ik zelf een ketel ontworpen waarmee je grote hoeveelheden kunt brouwen. Ik kreeg er echt lol in.” En Oliviers bier werd gewaardeerd. Zo erg zelfs dat ‘ie de vraag nu nauwelijks aan kan.

Waarom hij het allemaal biologisch wil? “Ik heb genoeg van de vervuiling en wil alleen nog maar gezonde producten eten en drinken.” Daar proosten we op.

Fotografie: Eric Verhoeven

Bezoeken:

De Kathedraal van Beauvais
http://www.cathedrale-beauvais.fr/actualite/actualite1.htm

Het museum in het oude ‘Palais des Evêques-Comtes de Beauvais’ met een fototentoonstelling van Karen Knorr ‘Un bestiaire contemporain’ http://www.oise.fr/culture-et-vie-locale/le-musee-departemental/

Biologische bierbrouwer Olivier Nizon
Brasserie Chaumontoise
Batiment Biosenteurs
ZA d’Angean
60240 Chaumont en Vexin
Tél : 00 33 6 31 07 12 51
www.brasseriechaumontoise.fr/

Pottenbakker Jacky Merigeau
1062 rue de la Vallée,
60650 Ons en Bray

Gerberoy, ‘het mooiste stadje van Frankrijk’. Aan deze benaming twijfelen wij ietwat, maar dat kan ook komen door het miserabele weer. De versterkte stad met zijn geplaveide straten en 17e en 18e eeuwse huizen is zeker leuk om doorheen te slenteren. De kleurrijke bloemen zorgen in de zomer voor mooie plaatjes en de weelderige tuin, gecreëerd door de schilder Henri Le Sidaner, is een kleine oase.

Ga fietsen door het glooiende landschap van Oise en stippel hier je route uit:

http://www.oise-randonnee.com/A-velo/Circuits-par-territoire/Vexin-Thelle/(offre)/RANDOPIC06000039

 

 

Pagina's